U trendu

Hladni tuševi u Hanover kao reakcija na gasnu krizu

HANOVER – Hanover je prvi veliki nemački grad koji je isključio toplu i prešao na hladnu vodu za pranje ruku i tuširanje u javnim zgradama, nakon što je Rusija dramatično smanjila isporuke gasom u tu zemlju.

U pokušaju da uštedi energiju, grad Hanover na severu Nemačke odlučio je da topla voda više neće biti dostupna za pranje ruku u javnim zgradama ili u tuševima u bazenima, sportskim halama i teretanama, prenosi Bi-Bi-Si.

Navodi se Nemcima da je rečeno da zbog ruske gasne krize očekuju sveobuhvatne mere smanjenja gasa i dodatne naknade na računima za energiju.

Dodaje se da se javne česme takođe gase radi uštede energije, a neće biti noćne rasvete na većim zgradama, kao što su gradska većnica i muzeji.

Gradonačelnik Belit Onaj rekao je da je cilj da se gradska potrošnja energije smanji za 15 odsto, što se preporučuje i u celoj EU, kao reakcija na neposrednu nestašicu gasa.

Ističe se da pravila važe i za javne zgrade, koje neće imati grejanje od aprila do kraja septembra svake godine, uz ograničenje sobne temperature na najviše 20 stepeni do kraja godine, uz neke izuzetke.

Navodi se da Grad zabranjuje i prenosne klima-uređaje, grejalice i radijatore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar