U trendu

HNK će jedini imati i zamenika komesara policije

SARAJEVO – Usvajanjem izmenjenog Zakona o policijskim službenicima Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) je jedini koji će imati i zamenika policijskog komesara, što stručnjaci ocenjuju kao stvaranje paralelnog sistema rukovođenja u policijskim strukturama, piše sarajevski portal Vijesti.

Predlagač ovih zakonskih rešenja, Slađan Bevanda (HDZ), ministar unutrašnjih poslova HNK je kazao da se kroz vreme se pokazalo da trenutni zakoni nisu dovoljno dobri i da stvaraju blokadu.

Na pitanje zašto je HNK jedini koji će imati komesara i zamenika komesara, Bevanda je kazao kako i Federalna Uprava policije ima zamenika direktora.

„Ne stoje te činjenice da se radi o političkoj policiji. U smislu operativnog rukovođenja policijom se ne menja apsolutno ništa. Mi smo na neki način dužnost i zamenika i komesara imali i pre s tim da je zamenik bio načelnik Sektora uniformirane policije koji je menjao komesara u određenim uslovima. Danas smo to izbalansirali da se ne može desiti situacija da tako važan organ nema čelnog čoveka. Ako nema komesara, ima zamenik, ako nema zamenika ima načelnik uniformisane policije i sve je zakonom definisano“, kazao je Bevanda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.