U trendu

HNS oštro kritikovao nastup Šmita i Džaferovića u SBUN

MOSTAR – Hrvatski narodni sabor (HNS), kao krovna organizacija koja okuplja sve političke stranke i legitimne predstavnike Hrvata u BiH, oštro je danas kritikovala Izveštaj visokog predstavnika Kristijana Šmita u Savetu bezbednosti UN o stanju u BiH i obraćanje bošnjačkog člana Predsedništva Šefika Džaferovića.

Za izveštaj Kancelarije visokog predstavnika naveli su da je izmanipulisan i diskutabilan, a za obrađanje Džaferovića „primer radikalnog unitarističkog narativa koji obmanama i političkim floskulama produbljuje međunacionalne podele i izaziva nestabilnost”.

Iz HNS-a navode da zloupotreba institucije Predsedništva BiH na ovakav način dodatno jača svest među Hrvatima koliko je Dejtonski mirovni sporazum dragocen jer predviđa legitimno političko predstavljanje kao izraza volje konstitutivnih naroda.

“Gospodin Džaferović je svojim stranačkim, a ne državničkim obraćanjem, još jednom udario u ključne elemente Dejtonskog mirovnog sporazuma. Navođenje Republike Hrvatske de facto kao neprijatelja BiH, primer je narušavanja regionalnih odnosa prema državi koja je spasila i oslobodila Bosnu i Hercegovinu, deblokirala Sarajevo i sprečila srebreničku tragediju u Bihaću“, navodi se u saopštenju.

Dodaje da Hrvatska, kao potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma, ne može biti etiketirana u takvom svojstvu niti za takvo što postoji racionalno uporište.

“ Ne želimo naročito ni da podsećamo o broju humanitarnih i vojnih konvoja pomoći, kao i pružanju smeštaja i pomoći preko stotinu hiljada bošnjačkih izbeglica“, stoji u saopštenju.

IZ HNS ukazuju da je i Izveštaj Kancelarije visokog predstavnika izmanipulisan i diskutabilan.

„Apsolutno aboliranje bošnjačkih stranaka u spomenutom Izvešću vezano za najdublju političku krizu nakon Dejtona, koje svojim radikalnim unitarizmom nedvosmisleno razaraju multinacionalni karakter BiH, nije smelo biti izostavljeno“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da institucija OHR-a treba da bude deo rešenja u BiH u prelaznom procesu transformacije i sticanja potpune suverenosti, preneli su sarajevski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar