U trendu

HNV BiH ocenjuje kao nedopustivo nametanje srpskog jezika

SARAJEVO – Hrvatsko narodno vijeće u Bosni i Hercegovini (HNV BiH) ocenilo je da je nedopustivo nametanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma svim narodima i građanima u Republici Srpskoj kroz Predlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

HNV BIH smatra da cilj tog zakonskog predloga nije zaštita i očuvanje načina korišćenja jezika i ćiriličnog pisma u Republici Srpskoj, kao nematerijalnog kulturnog nasleđa, već da je to „još jedan u nizu pokušaja sistemske diskriminacije nesrpskog stanovništva i eliminisanje njihovih ionako ugroženih prava“, preneo je portal Klix.

HNV smatra da je neshvatljiv izostanak reakcije onih koji se, kako je navedeno, „kunu“ u nacionalne interese Hrvata u BiH, pa i reakcije službenog Zagreba, kada je reč o konkretnom Zakonu, kao i o gradnji „svesrpskog svetilišta“ u Bosni i Hercegovini, misleći pri tom na memorijalni centar koji će biti izgrađen u Donjoj Gradoini u znak sećanja na žrtve u ustaškom logoru Jasenovac.

Oni ocenjuju da se izgradnjom memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini ne želi odavanje počast žrtvama, nego da se „licitiranjem o ukupnom broju žrtava“ želi da one ponovo budu stavljene u službu politike.

SNV BiH je pozvalo i predsednika Hrvatske Zorana Milanovića stane „u zaštitu“ Hrvata u Republici Srpskoj.

Skupštine Srbije i Republike Srpske usvojile su 15. septembra, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, zakone o upotrebi srpskog jezika i zaštiti i očuvanju ćirličnog pisma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.