U trendu

Holandija: Počeo složen proces formiranja nove vlade

HAG – U Holandiji je danas počeo složen proces formiranja nove vlade, a lideri partija koje su osvojile mesta na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima saopštili su željene koalicione opcije.

Jedan po jedan, lideri su se sastali sa dvojicom „tragača“ imenovanih da izvrše preispitivanje mogućih koalicija i prijave ih novoizabranom donjem domu parlamenta pre njegove prve sednice 31. marta, preneo je AP.

„Tragači“ dolaze iz partija koje su osvojile najviše mandata na izborima održanim prošle srede, Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD), na čelu sa premijerom u tehničkom mandatu Markom Ruteom, i centrističke stranke D66, koja je zabeležila jedan od svojih najboljih izbornih rezultata i postala druga najveća stranka u zemlji. Ruteova stranka VVD osvojila je 35 od 150 mesta u donjem domu parlamenta, dok je D66 osvojio 23 poslaničkih mesta.

Ako se dogodi, kako se očekuje, da Rute postane predvodnik naredne vlade, ovaj 54-godišnjak biće na čelu četvrte koalicije i postaće holandski premijer s najdužim stažom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.