U trendu

Holandija predstavila novu bezbednosnu strategiju, poziva građane na budnost

AMSTERDAM – Holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hukstra i ministarka pravde Dilan Ješilgez-Seherijus predstavili su novu bezbednosnu strategiju, u kojoj se upozorava na izazove za „geopolitičku, digitalnu i ekonomsku bezbednost“ zemlje i pozvali građane na budnost.

Nova bezbednosna strategija postavlja tri glavna cilja definisana kao: „bezbedna Kraljevina Holandija u multipolarnom svetu“, „otporan demokratski pravni poredak“ i „spremno i otporno društvo“, prenosi briselski Euraktiv.

Ruski napad na Ukrajinu jasno pokazuje da je ugrožena evropska bezbednost, ali to nije jedina pretnja, rekao je Hukstra.

Izazovi za „geopolitičku, digitalnu i ekonomsku bezbednost zemlje“ zahtevaju „sveobuhvatan, proaktivan, snažan odgovor“, kako na nivou države, tako na međunarodnom nivou, dodao je on.

Hukstra je naglasio da bezbednost Holandije zahteva čvrstu saradnju u Evropi i u NATO-u, kao i na globalnom nivou.

Pozivamo građane, kompanije, organizacije civilnog društva i druge institucije da preduzmu vlastite mere protiv bezbednosnih pretnji, izjavila je Ješilgez-Seherijus.

Apsolutna sigurnost ne postoji, rekla je ona, dodavši da treba biti budan i spreman za neočekivana pogoršanja bezbednosne situacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.