Holandija: Šestočlana porodica godinama živela u izolaciji

AMSTERDAM – Holandska policija pronašla je šestočlanu porodicu koja je godinama živela na jednoj farmi u izolaciji, čekajući kraj sveta, prenose mediji.

Policija ispituje muškarca koji je iznajmio porodičnu kuću gde je ova porodica – petoro braće starosti između 18 i 25 godina i njihov otac – živela zatvorena u jednoj sobi.

Muškarac koji je policiji rekao da je platio kiriju za kuću je priveden, mada policija ne može da kaže da li je on osumnjičen za krivično delo.

Policija istražuje šta se tačno dogodilo na imanju kod sela Ruinervolda na severu zemlje.

Prema pisanju lokalnih medija, pomenuta porodica čekala je kraj sveta, živeći u izolaciji, a otkrivena je kada je jedan njen član, verovatno najstariji brat, pobegao i potražio pomoć u obližnjem restoranu.

Vlasnik bara Kris Vesterbek ispričao je da je jedan muškarac nedavno naručio pet piva i popio ih, prenosi BBC.

„Onda smo popričali i rekao mi je da je pobegao i da mu treba pomoć… Onda smo pozvali policiju“, rekao je on.

„Imao je dugu kosu, bradu, staru odeću i delovao je zbunjeno. Rekao je da nikad nije bio u školi i da nije išao kod berberina devet godina.

Policija navodi da je porodicu pronašla u „maloj prostoriji u kući koja je mogla da se zaključa“ i da nije jasno da li su oni tu držani protiv svoje volje.

„Ima mnogo medijskih spekulacija o tome šta se dogodilo, ali policija se bavi činjenicama. Još uvek imamo puno pitanja bez odgovora“, rekla je portparolka policija.

Veruje se da je majka preminula pre nego što se porodica preselila na farmu 2010. godine, rekao je lokalni gradonačelnik Rožer de Grot.

Niko od članova porodice nije prijavljen kao žitelj ove opštine.

Holandski list „Algemen Dagblat“ javio je da je priveden Austrijanac Jozef B. ali da nije poznata njegova uloga u ovom slučaju ni da li je živeo na farmi, prenosi Rojters.

Braća su navodno živela u prostorijama na farmi a preživela su hraneći se povrćem i životinjama iz obližnje bašte na imanju, javila je lokalna televizija RTV Drente.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.