U trendu

Holandija: Zahtev za izglasavanje nepoverenja Ruteu

AMSTERDAM – Opozicione stranke u holandskom parlamentu podnele su danas zahtev za izglasavanje nepoverenja premijeru u tehničko mandatu Marku Ruteu, koji pokušava da formira novu vladu posle izbora održanih 17. marta.

Ruteova partija Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD) pobedila je na prošlomesečnim izborima, preneo je Rojters.

Gubitak poverenja odložio bi formiranje nove koalicione vlade i oslabilo njegovu poziciju na čelu konzervativne VVD stranke.

Izglasavanje nepoverenja trebalo bi da se održi kasnije tokom dana, nakon što se Rute pojavio u parlamentu da objasni zašto je rekao novinarima da nije razgovarao o političkom imenovanju poslanika Pitera Omcigta, a što se kasnije ispostavilo da jeste.

Rute je negirao da je lagao.

„Nisam lagao, ponašao sam se časno i čiste savesti“, rekao je Rute u parlamentu.

Razgovori o formiranju nove vlade naglo su prekinuti 25. marta kada je jedna od glavnih pregovarača, pošto je izjurila iz parlamenta nakon što je saznala da je pozitivna na kovid-19, nesvesno otkrila jedan osetljivi dokument snimatelju.

U dokumentu je navedeno da su pregovarači razgovarali o položaju „na drugom mestu“ poslanika Pitera Omcigta, kritičara prethodnog Ruteovog kabineta, iako su njegovi Demohrišćani bili deo koalicije.

Rute je rekao novinarima 25. marta da on nije bio taj koji je
pomenuo položaj Omcigta, ali beleške razgovora koje su prosleđene parlamentu ove nedelje pokazuju da ga je on u stvari pomenuo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.