U trendu

Holandija želi ukrajinskog zatvorenika zbog pada aviona

HAG – Holandski tužioci, koji istražuju pad aviona kompanije Malezija Eirlajnsa pre pet godina iznad istočne Ukrajine, žele da razgovaraju sa čovekom kojeg drže ukrajinske vlasti, nazivajući ga „osobom od interesa“ u njihovoj istrazi.

Nepotvrđeni izveštaji navode da je Volodimir Tsemak na listi zatvorenika koje Moskva želi u zamenu za oslobađanje ukrajinskih zatvorenika, uključujući i 24 mornara koji su u novembru zarobljeni na Krimu.

Holandski tužioci žele da on ostane u Ukrajini, jer bi bilo teško obaviti sa njim razgovor ukoliko bude razmenjen i ode u Rusiju, navodi AP.

Međunarodni istražni tim traži da se procesuiraju odgovorni za obaranje aviona i ubistvo svih 298 ljudi u avionu, kada je Boing 777, koji je krenuo iz Amsterdama u Kuala Lumpur, srušen tokom sukoba u istočnoj Ukrajini.

Tim je do sada optužio četvoro ljudi, troje Rusa i Ukrajinca, ali Tsemak nije među njima.
Suđenje četvorici osumnjičenih trebalo bi da počne sledećeg marta u Holandiji, mada se čini da nijedan od njih neće biti izveden pred sud, pošto Rusija i Ukrajina zabranjuju izručenje svojih državljana.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je optužbe protiv građana te zemlje „apsolutno neosnovanim“ i optužilo istražitelje da koriste „sumnjive izvore informacija“ i ignorišu dokaze koje je pružila Moskva, u cilju diskreditacije Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.