Holandska televizija: Vlada podnosi kolektivnu ostavku

HAG – Vlada holandskog premijera Marka Rutea kolektivno će podneti ostavku zbog izveštaja koji je optužuje za loše upravljanje subvencijama za brigu o deci, a što je hiljade porodica odvelo u finansijsku propast, prenosi nacionalna televizija NOS.

Navodi se da će Rute ponuditi ostavku svog kabineta holandskom kraju.

Ukoliko vlada podnese ostavku to će biti treći put da je kabinet Rutea pao zbog afere o dodacima za brigu o deci, dva meseca pre izbora za donji dom parlamenta.

Kako je najavljeno, Rute će uskoro održati konferenciju za novinare.

Parlamentarna istraga zaključila je prošlog meseca da je učinjena neviđena nepravda nedužnim porodicama, koje su bile prisiljene da vrate desetine hiljada evra dodeljenih subvencija, što je dovelo do nezaposlenosti, bankrota ili razvoda, preneo je ranije Gardijan.

Rute, koji se nalazi na funkciji od 2010. godine, rekao je krajem prošlog meseca da je afera, koja se proteže gotovo tokom čitave protekle decenije, bila sramotna.

Otprilike 10.000 porodica dobilo je naknadu u iznosu od najmanje 30.000 evra.

Porodice su ove nedelje podigle optužnice protiv petorice političara, uključujući ministra finansija Vopkea Hoekstre i ministra ekonomije Erika Viebesa, zbog njihove uloge u lošem upravljanju subvencijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.