U trendu

Holandski evroposlanik Rojten: Vučić koristi EU kao bankomat

Holandski evroposlanik Tejs Rojten (Thijs Reuten) iz grupe Socijaldemokrata zatražio je od Evropske komisije da objasni „svoju nerazumljivu politiku“ prema Srbiji i naveo da (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić koristi EU kao bankomat.

Rojten traži od Komisije da odgovori šta će preduzeti da ohrabri Srbiju da potpiše predlog EU i da li će obustaviti isplate Srbiji u okviru Ekonomskog i investicionog plana dok njen predsednik ne potpiše i ne pokaže kredibilnu posvećenost implementaciji predloga EU.

„Vučič koristi EU kao svoj bankomat a zatim se okrene i odbija da potpiše sporazm uz posredovanje EU sa Kosovom“, napisao je Rojten na Tviteru gde je objavio i tekst svog pitanja Evropskoj komisiji na koje traži pisani odgovor.

Rojten navodi da je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji 28. februara predstavio paket finanansijske podrške Srbiji od 2,2 milijarde evra, od čega su 600 miliona grantovi. Kako je dodao, to je najveći grant EU Srbiji do sada.

Na konferenciji za novinare tom prilikom, evropski komesar je nazvao Srbiju, koja postaje sve autoritarnija, „prijateljem“ i rekao da je sam dan (predstavljanja paketa) „poseban“ i „veoma simboličan“.

„Iste večeri predsednik Srbije je na nacionalnoj televiziji rekao da ne želi da potpiše sporazum uz posredovanje EU o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije koji je navodno dogovoren prethodnog dana i koji je premijer Kosova bio spreman da potpiše“, navodi Rojten dalje u pismu Komisiji.

Rojten pita Komisiju da li, u svetlu odbijanja predsednika Srbije da potpiše predlog EU, deli mišljenje da komesarova poseta Srbiji, njegove pohvale i davanje najvećeg do sada granta Srbiji može da ukazuje da EU podržava opstrukcionizam Srbije.

Holandski evroposlanik je, pored ostalog, član Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) i zamenik člana delegacije EU u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar