U trendu

Holandski obavestajci kazu da su otkrili ruskog spijuna

AMSTERDAM – Holandska obaveštajna služba saopštila je danas da je otkrila ruskog vojnog agenta u pokušaju da iskoristi lažni identitet kako bi se infiltrirao u Međunarodni krivični sud (IČ) koji istražuje optužbe za ratne zločine u Ukrajini, rekao je šef agencije.

Sergej Vladimirović Čerkasov osmislio je detaljnu priču koju je godinama sprovodio u delo kako bi pokušao da uđe u Holandiju kao brazilski državljanin koji treba da stažira u haškom Međunarodnom krivicnom sudu, prenosi Rojters.

„Ovo je bila dugoročna, višegodišnja operacija koja je koštala GRU mnogo vremena, energije i novca“, rekao je šef holandske obaveštajne agencije Erik Akerbum.

Navodi se da je vlada predsednika Vladimira Putina u prošlosti često negirala optužbe za špijunažu i proglašavala je zapadnom klevetničkom kampanjom protiv Moskve.

Holandska generalna obaveštajna i bezbednosna služba (AIVD) je u saopštenju navela da je muškarac, koji je imao pseudonim Viktor Miler Fereira, pokupljen na holandskom aerodromu.

Potom je, kako se dodaje, proglašen nepoželjnim strancem i pušten na sledeći let nazad za Brazil, gde ga čeka sudski postupak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar