U trendu

Holandski poslanik Vilders poziva na zatvaranje muškaraca izbeglica u centrima za azil

Poslanik u holandskom parlamentu poznat po svojim antiislamskim stavovima Gert Vilders predložio je danas zatvaranje muškaraca medju muslimanskim izbeglicama u centrima za azil, navodeći da tome merom želi da zaštiti Holandjanke.

Kontroverzni poslanik, poznat po svojim provokativnim izjavama, ovo je izjavio u video snimku objavljenom na engleskom i na holandskom, i pozvao se na nasilje u Novogodišnjoj noći u Kelnu u Nemačkoj.

Osudjujući te dogadjaje u Kelnu zbog kojih je podneto 766 tužbi, od kojih 497 za seksualne napade, Vilders je rekao da se radi o „seksualnom terorizmu“ i ponovio zahtev za zatvaranje granica.

„Dok se to ne promeni dotle će naše žene biti u opasnosti od tih ‘islamskih testosteronskih bombi’. Predlažem da zatvorimo sve izbeglice muškog roda u centrima za azilante“, rekao je on. 

Pitanje izbeglica deli Holandiju u jeku izbegličke krize, a Vildersova desničarska Partija za slobodu (PVV) je popularnija nego ikad i vodi u svim anketama. 

Holandija je prihvatila rekordan broj izbeglica, i podneto je 54.000 zahteva za azil na kraju novembra prošle godine. 

Vilders je imao najveći politički uspeh na parlamentarnim izborima 2010. kada je njegova partija osvojila 24 mesta u parlamentu. Dve godine kasnije, PVV, koja se smatrala odgovornom za pad vlade, osvojila je samo 15 mandata. 

Vilders treba u martu da izadje pred sud zbog ranijeg podsticanja na mržnju i diskriminaciju.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.