U trendu

Hongkong: Liderka demantuje da bi podela ostavku

HONGKONG – Liderka Hongkonga Keri Lam izjavila je da nikad nije tražila od kineske vlade da joj dopusti da podnese ostavku kako bi okončala političku krizu u tom gradu.

Ona je reagovala na Rojtersove izveštaje o navodnom snimku njenog glasa sa sastanka sa poslovnim liderima kada govori da bi se izvinila i podnela ostavku, da ima izbora.

Lam je na konferenciji za novinare rekla da nikada nije razmišljala o tome da traži da podnese ostavku i da Peking veruje da bi njena vlada mogla da reši tromesečnu krizu bez intervencije sa kontinentalne Kine. „Nisam ni razmišljala o tome da o ostavci razgovaram sa centralnim vlastima. Ostavka bi bila moj izbor“, rekla je Lam i dodala da je razočarana komentarima objavljenim sa privatnog sastanka.

„Mislim da mogu voditi svoj tim da pomognem Hongkongu da izađe iz ove situacije. Još uvek imam samopouzdanje da to uradim“, rekla je ona.

Danas je najavljeno da će učenici i studenti bojkotovati časove kao podršku prodemokratskim demonstrantima koji traže veća prava u toj nekadašnoj britanskoj koliniji koja se vratila u sastav Kine 1997. godine.

Stotine hiljada ljudi izašlo je na ulice od sredine juna na protestima zbog trenutno suspendovanog zakona o ekstradiciji traženih građana kako bi im se sudilo na kontinentalnom delu Kine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.