U trendu

Hongkong menja politiku prema dvojnim državljanima

HONGKONG – Kanadsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je Hongkong uskratio pristup stranim konzulatima koji žele da pruže pomoć pritvorenim dvojnim državljanima u ovom gradu pod kineskim suverenitetom.

Kanada je saopštila da je primila prvo obaveštenje o tome da je kanadski dvonacionalni zatvorenik u Hongkongu 18. januara morao da prijavi državljanstvo. Nije identifikovala zatvorenika niti razlog zbog kojeg je on pritvoren i potvrdila da je Otava izrazila zabrinutost vladi Hongkonga, pošto oko 300.000 ljudi iz Hongkonga ima i kanadske pasoše, prenosi Rojters.

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da će i dalje tražiti pravičan tretman, transparentnost pravosuđa i redovne posete američkih konzularnih zvaničnika bilo kojem američkom državljaninu uhapšenom u Hongkongu, bez obzira na to kako ih je hongkonška vlada kategorizovala.

I zapadne i azijske diplomate poručile su da pomno prate razvoj događaja i traže hitne odgovore od zvaničnika Hongkonga o očiglednoj promeni politike, navodi agencija.

Lokalna policija je godinama brzo obaveštavala strane konzulate ako su dvojni državljani bili pritvoreni, a gradsko Odeljenje za popravne ustanove pružalo je nesmetan pristup ljudima u zatvoru.

Poslednjih nedelja taj pristup je okončan, uključujući i neke ljude koji su godinama u zatvoru, potvrdile su strane diplomate Rojtersu.

Florens Vong, portparol Kancelarije za bezbednost vlade Hongkonga, rekla je agenciji da ukoliko stanovnik Hongkonga nije podneo prijavu gradskom Ođeljenju za imigraciju i ako mu nije odobreno proglašenje promene državljanstva, on je i dalje kineski državljanin.

Pozvala se na Bečku konvenciju o konzularnim odnosima i bilateralne sporazume između Kine i drugih zemalja, prema kojima konzularni službenici imaju pravo da posete državljanina svoje države pod starateljstvom gradskog Odeljenja za popravne mere, ali ne i pritvorene kineske državljane.

Poluautonomni Hongkong dozvoljava dvojne državljane, za razliku od Kine pod čiju vlast se vratio 1997.godine, ali ima pravo da uskrati konzularni pristup na osnovu kineskih zakona.

Više diplomata je potvrdilo Rojtersu da se to sada dešava zbog napetosti sa zapadnim vladama koje eskaliraju nakon uvođenja strogog zakona o nacionalnoj bezbednosti u junu prošle godine.

Zapadne vlade i neki lokalni političari strahuju da se zakon o bezbednosti koristi za suzbijanje ljudskih prava sloboda, što kineski i loklani zvaničnici u Honkongu negiraju, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.