Hongkong: Policija sprečila demonstrante da blokiraju aerodrom

HONGKONG – Hongkonška policija sprečila je danas antivladine demonstrante da blokiraju pristup aerodromu, ali je drugu noć za redom bacala suzavac u gusto naseljenom kvartu Mong Kok u 14. nedelji nemira.

Policija je proverila karte i pasoše kako bi dozvolila samo putnicima u avionu da prođu do aerodroma kako bi izbegli da se ponovi haos od prošlog vikenda, kada su aktivisti blokirali prilazne puteve, bacali kamenje na vozove i smeće po stanici podzemne železnice MTR u obližnjem gradu Tung Čung, javlja Rojters.

Hongkonški aerodrom bio je česta meta demonstracija ovog leta, što je dovelo do velikih poremećaja u redu letenja.
Policija je juče ispalila gumene metke, suzavac i biber sprej kako bi rasturila demonstrante koji su se okupili ispred stanice metroa na gusto naseljenom poluostrvu Kaulun.

Liderka Hongkonga Keri Lam je ove nedelje povukla zakon o ekstradiciji, kao jednu od četiri mere za umirenje demonstranata, ali su to oni, međutim, ocenili kao zakasneli korak.

Zakon koji omogućuje izručenje Kini osumnjičenih radi suđenja, izazvao je u junu proteste, koji su tokom leta prerasli u šire demonstracije za demokratiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.