U trendu

Hongkong: Pritvoreni prodemokratski poslanici

HONG KONG – Sedmoro prodemokratskih poslanika je pritvoreno ili se suočava sa mogućim hapšenjem u Hongkongu, saopštila je danas policija tog kineskog grada.

Navodi se da su trojica poslanika privedena i optužena za opstrukciju rada skupštine tokom sastanka održanog 11. maja na kojem se raspravljalo o odloženom Zakonu o izručivanju Kini koji je izazvao pet meseci protesta.

Ostali su dobili poziv da se danas pojave u policijskim stanicama, prenosi AP.

Demokratski poslanici smatraju da će ovaj vladin pritisak koji će izazvati više nasilja biti iskorišćen kao izgovor za odlaganje ili otkazivanje okružnih izbora koji bi trebalo da budu održani 24. novembra.

Gari Fan, jedan od poslanika koji je dobio obaveštenje da sam dođe u policiju, rekao je da je hapšenje „prljava taktika“ koja dodaje ulje na vatru.

„Ovo je politički pritisak. Ljudi mogu jasno da vide da se (hongkška liderka) Keri Lam i dalje skriva iza policije i sada koristi pravni sistem protiv pokreta“, rekao je Fan.

Gradski sekretar za ustavna pitanja Patrik Nip negirao je da su hapšenja bila povezana sa izborima.

„Ne postoji povezanost. Policija radi svoj posao, istražuje svaki slučaj i preduzima odgovarajuće mere“, rekao je Nip.

Od izbijanja protesta u Hongkongu je uhapšeno više od 3.300 ljudi, koji se proširio i na pozive za direktne izbore za gradske čelnike i druge demokratske zahteve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.