U trendu

Hongkong: Pro-pekinški kandidati odneli pobedu na izborima

HONGKONG – Pro-pekinški kandidati odneli su pobedu na parlamentarnim izborima u Hongkongu, koje su kritičari ocenili regresivnim, pri čemu je odziv bio rekordno nizak.

Izlaznost od 30,2 odsto je bila skoro duplo manja od prethodnih izbora 2016. godine, a najnoviji rezultati pokazali su da će skoro sva mesta u parlamentu osvojiti pro-pekinški kandidati, preneo je Rojters.

Upitana da prokomentariše da li njenoj partiji nedostaje narodni mandat, s obzirom na nisku izlaznost, Stari Li, lider pro-pekinške Demokratske alijanse za boljitak i napredak Hongkonga (DAB), koja je osvojila polovinu mesta, rekla je da će izborna reforma poboljšati upravljanje Hongkongom.

„Ne verujem da je niska izlaznost direktno povezana sa time što se građani ne slažu sa izbornim sistemom. Mislim da ljudima treba vremena da se adaptiraju na ovaj sistem“, kazala je ona novinarima.

Izbori, na kojima su mogli da se kandiduju samo političari koje je vlada videla kao patriote, naišli su na kritike pojedinih aktivista, stranih vlada i grupa za ljudska prava, koje su ih nazvale nedemokratskim.

Vodeće prodemokratske partije nisu učestvovale, objasnivši da nisu mogli da podrže nijednog kandidata na izborima koji nisu demokratski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.