U trendu

Hongkong: Zatvorske kazne za sedam aktivista zbog protesta

HONGKONG – Sedam demokratskih aktivista iz Hongkonga osuđeno je danas kaznama do 16 meseci zatvora zbog uloge u neodobrenim skupovima tokom antivladinih protesta 2019.

Oni su se izjasnili krivim po optužbama, koje uključuju organizovanje i pozivanje drugih na protivzakonito okupljanje 20. oktobra 2019. godine, kada je na desetine hiljada ljudi koji su izašli na ulice intervenisano suzavcem i vodenim topovima kako bi ih rasterali, a njhove kazne kreću se od 11 meseci do 16 meseci, prenosi Rojters.

Sud je poručio da iako ustav garantuje slobodu okupljanja i protesta, ta prava nisu apsolutna jer mogu da budu ograničena u interesu javne bezbednosti, javnog reda i zaštite prava i sloboda drugih, misleći na ponekad nasilne demonstracije tokom 2019. godine u Hongkongu.

Ovi protesti su bili izazvan pojačanom kontrolom Pekinga nad bivšom britanskom kolonijom, kojoj su obećane široke slobode kada je vraćena pod kinesku vlast 1997. godine.

Peking je prošle godine uveo zakon o nacionalnoj bezbednosti, za koji kritičari kažu da ima za cilj da iskoreni neslaganje, što vlasti u Kini i Hongkongu odbacuju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.