U trendu

Hongkonški tajkun Lai ostaje u zatvoru

HONGKONG 12. decembra (Tanjug) – DÅŸimiju Laiju, hongkonÅ¡kom medijskom tajkunu i zagovorniku demokratije, danas je odbijena kaucija nakon Å¡to je optuÅŸen po novom zakonu o nacionalnoj bezbednosti poluautonomne kineske teritorije.

Lai (73) se suočava sa optuşbom za tajno dogovaranje sa stranim elementima kako bi ugrozio nacionalnu bezbednost, zbog tvitova koje je dao i intervjua ili komentara koje je radio sa stranim medijima, navodi AP.

Njegov slučaj je odloşen za 16. april na zahtev tuşilaca, koji su rekli da policiji treba vremena da pregleda više od 1.000 tvitova i komentara na njegovom nalogu na Tviteru, izvestio je Epl Dajli, prodemokratski tabloid u Laijevom vlasništvu.

Peking je Hongkongu ranije ove godine nametnuo zakon o nacionalnoj bezbednosti nakon burnih protesta 2019. godine koji su započeli zbog zakona o ekstradiciji i proširili se na zahteve za većom demokratijom u bivšoj britanskoj koloniji.

Novi zakon zabranjuje secesiju, subverziju, terorizam i dosluh sa stranim snagama da intervenišu u poslovima Hongkonga. Ograničena je slobodu govora u gradu, a demokrate to vide kao način za suzbijanje neslaganja.

Lai je zagovornik toga da druge zemlje zauzmu oštriji stav prema Kini, a prošle godine se u SAD sastao sa američkim drşavnim sekretarom Majkom Pompeom i potpredsednikom Majkom Pensom kako bi razgovarali o zakonu o ekstradiciji, koji je vlada Hongkonga na kraju povukla.

Pompeo je jutros tvitovao da je zakon o bezbednosti „ismevanje pravde“. Pozvao je na puÅ¡tanje Laija, rekavÅ¡i da je njegov jedini zločin govorenje istine o kineskoj autoritarnoj vladi Komunističke partije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.