U trendu

Hongkoška policija zamrzava račune opozicionih aktivista

HONGKONG – Policija Hongkonga namerava da zamrzne račune nekolicine aktivista povezanih sa opozicionim protestima, zbog čega su neki građani odlučili da deo svojih novčanih sredstava prebace na bankovne račune u inostrantvu, saopštili su bankari i advokati u tom gradu.

Bankama je prošle nedelje naloženo da zamrznu račune aktiviste, veterana Teda Huija i njegove porodice, a od juče je blokiran i račun lokalne crkve pod jedinstevnom optužbom za pranje novca.

U izveštaju Rojtersa se navodi da se naredba odnosi, između ostalog i na račune klijenata HSBC (Honkoška i Šangajska bankarska korporacija).

Iako je reč o ograničenoj policijskoj zabrani, mnogi su izrazili zabrinutost da je takva mera uperena protiv opozicije u Hongkongu koja se protivi politici Pekinga.

Neki građani Hongkonga su još letos prebacili svoja sredstva u inostrane banke strahujući od ovakvih mera vlasti u Pekingu.

Za sada je policija Hongkonga naložila bankama da zamrznu 5 računa sa ukupno 3,2 miliona američkih dolara zbog sumnji na pranje novca i prevare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.