U trendu

Horor u Irskoj: Pronađeni ostaci malih beba ispred katoličkog doma za žene

U podzemnim komorama bivšeg doma za nevenčane majke u Irskoj pronađena je „znatna“ količina ljudskih ostataka, prenosi Independent. Komisija za istraživanje zlostavljanja u takozvanim crkvenim domovima za majke i bebe sprovodi iskopavanje u bivšoj instituciji katoličke crkve u Tuamu.

Iz komisije su izjavili sa su „šokirani“ otkrićem „znatnih količina ljudskih ostataka“ u barem 17 od 20 podzemnih komora koje iskopavaju poslednjih nekoliko nedelja.

„Pronađeni ostaci kreću se od 35 fetalnih nedelja starosti sve do 2 ili 3 godine starih beba“, izjavila je komisija.

Dom u Tuamu radio je između 1925. i 1961. godine. Veliki broj ostataka najverovatnije potiče iz pedesetih godina. U izjavi komisije stoji: „Šokirani smo ovim otkrićem i nastavljamo da istražujemo ko je odgovoran za ovakvo odlaganje ljudskih ostataka“.

Komisija je formirana pre dve godine kako bi istražila zatvorene verske institucije koje su primale trudne majke. Istraživali su visoku stopu smrtnosti u domovima za majke i bebe u nekoliko decenija 20. veka i tajna i ilegalna usvajanja.

Istraga je pokrenuta nakon otkrića ostataka 796 beba u jednom od domova u istom irskom gradu. Veruje se da izvan Tuama postoje još tri doma u kojima se nalazi 3 200 ostataka novorođenih beba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.