U trendu

HR anketa: Milanović najpopularniji, Plenković najnegativniji

ZAGREB – Prema rezultatima najnovije ankete Crobarometar o raspoloženju birača u Hrvatskoj, predsednik Zoran Milanović je trenutno najpopularniji političar, dok o premijeru Andreju Plenkoviću negativno misli čak 48 odsto ispitanika.

Milanović počinje 2021. godinu kao najpopularniji političar u zemlji. Ali, kod njega, ali i ostalih političara, vidljivo je kako su malo pokvarili rejting kod birača, objavljeno je u Dnevniku hrvatske Nove TV.

O Milanoviću pozitivno mišljenje ima 49 odsto ispitanika, a njih 43 negativan.

O Andreju Plenkoviću i Božu Petrovu iz Mosta 44 odsto birača ima pozitivan utisak, s tim da o Plenkoviću 48 odsto ispitanika misli negativno a o Petrovu 39 odsto.

I lider SDP-a Peđa Grbin podelio je birače, o njemu pozitivno mišljenje ima 38 odsto, a negativno 36 odsto.

Miroslav Škoro ima uz sebe 35 odsto birača koji o njemu misle pozitivno, i njih 55 odsto koji misle negativno.

I poslednji na toj listi je Tomislav Tomašević – o njemu pozitivno misli 35 odsto, a 23 odsto se izjasnilo o njemu negativno.

Kod HDZ-ovih birača, očekivano, prvi je izbor lider stranke i premijer Andrej Plenković s 87 odsto, a drugi donedavni glavni sekretar Gordan Jandroković s podrškom od 60 odsto.

Kod SDP-ovih birača očekivano prvi je izbor Zoran Milanović s podrškom od 92 odsto.

Prema rezlutatima ankete, korona je u decembru prvi put za građane Hrvatske bila najveći problem, prenosi portal Indeks.

Početkom 2021. pitanje nezaposlenosti s 24 odsto građani opet smatraju najvećim problemom. Sledi ekonomska situacija, koja je za 19 odsto građana drugi najveći problem.

Treći problem je korupcija koju 12 odsto ispitanika smatra važnom za rešavanje, potom pitanje korone s 11 odsto i na petom mestu je životni standard i niske plate, što šest odsto ispitanika smatra velikim problemom.

Istraživanje je sprovela agencija IPSOS na 987 građana metodom ličnog razgovora od 6. do 21. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.