U trendu

HR danas obeležava Dan državnosti, a šta piše Index

ZAGREB – Hrvatska danas obeležava Dan državnosti i 30. godisnjicu medunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a hrvatski portal Index piše da je reč o prazniku koji su izmislili Franjo Tuđman i HDZ u možda i prvom od njihovih brojnih poteza kojima su stvorili privatiziranu hrvatsku državu u vlasništvu HDZ-a, a ne njenih građana.

Kako je najavljeno premijer Andrej Plenković i predsednik sabora Gordan Jandroković će povodom Dana državnosti položiti vence kod Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radica, potom će prisustvovati misi za Domovinu koju ce predvoditi kardinal Josip Bozanić, zagrebacki nadbiskup u Bogoslužnom prostoru blaženoga Alojzija Stepinca na Kaptolu.

Indexov kolumnista Gordan Gohaček piše da je na današnji dan 1990. konstituisn Hrvatski sabor koji je izabran na demokratskim izborima. Bio je to, kaže, parlament u kojemu je HDZ s 42 posto glasova imao oko 60 posto zastupnika zahvaljujući izbornom sištemu koji su osmislili i implementirali hrvatski komunisti. Socijalistička Republika Hrvatska je u tom trenutku bila deo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije pa je, smatra, zaista smešno što je 30. maj proglašen Danom državnosti.

A to se, objašnjava, dogodilo zato što je HDZ trenutak svog preuzimanja vlasti u Hrvatskoj poistovetio s državnošću. Na prvoj sednici sabora za predsednika izabran Žarko Domljan, a za potpredsednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks. Za predsednika Izvršnog veća sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsednika Predsedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

Tuđman i HDZ su, kaže, već tada krenuli s poistovećivanjem države i sebe, a 30 godina kasnije znamo da nas je to odvelo u propast. Pritom se nikad nisu ustručavali da izmišljaju i falsifikuju istoriju pa je Hrvatska, piše Duhaček, uz smešni Dan državnosti dobili i sporni Dan antifašističke borbe 22. juna jer je „tako došlo Tuđmanu“.

Prema njegovim rečima, bizarno je da se danas taj Tuđmanov Dan antifašističke borbe često brani na levici iako ga je osmislio političar koji je inaugurisao rehabilitaciju NDH u hrvatskom javnom prostoru.

„U svakom slučaju, HDZ nam je već proglašavanjem svog preuzimanja vlasti Danom državnosti svima pokazao šta sledi – privatizacija države u korist HDZ-a – te se na isti način nastavio ponašati sve do danas“, navodi Duhaček.

Podseća da je nakkon poraza HDZ-a na parlamentarnim izborima 2000. godine nova koaliciona vlast pomovisala Dan državnosti na 25. jun, datum kada je sabor doneo Odluku o uspostavljanju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Taj je dan, smatra autor, imao mnogo više smisla kao Dan državnosti, ali je bilo kasno za ispravljanje Tudmanovih i HDZ-ovih gresaka, odnosno što je, kaže, od početka pogrešno, ne može se naknadno ispraviti.

Podseća da je aktuelni premijer Andrej Plenković pred kraj svog prvog mandata odlučio da konačno sprovede jednu „reformu“, pa je njegova parlamentarna većina 2019. godine vratila Dan državnosti na 30. maj.

„Naravno, HDZ nas i danas uverava da nema države bez njih, ali istina je zapravo obrnuta: sve dok postoji HDZ, Hrvatska neće biti država. Dan državnosti koji bi mogla slaviti cela nacija stoga tek treba da se dogodi“, piše, između ostalog, Duhaček i ističe da će to biti datum kada HDZ više ne bude parlamentarna stranka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.