U trendu

HR ima priiliku da unapredi odnos prema Holokaustu

ZAGREB – Potpredsednica hrvatske vlade Anja Šimpraga, iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) danas je u Jadovnom kod Gospića, u okviru Dana sećanja na žrtve ustaškog režima u tom logoru, rekla da Hrvatska iduće godine predsedava Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust i da ima priliku da unaprediti svoj odnos prema Holokaustu.

„Hrvatska iduće godine predsedava Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust i ima priliku da unapredi svoj odnos prema Holokaustu, genocidu Drugog svetskog rata, valorizuje svoj odnos prema stradanju, žrtava fašizma“, rekla je Šimpraga. Poručila je da je zadatak svih da razgovaraju i odgovore na pitanje kako primereno sankcionisati govor mržnje te pokliče i isticanje znamenja zločinačkog režima NDH.

U govoru na komemoraciji izaslanik predsednika Republike Srbije Veran Matić pozvao je sve da se sećaju žrtava, ali da se pritom ne seje mržnja, da se sudi zločinima poput ovoga u Jadovnom, ali da se pritom ne sudi i budućim pokoljenjima kako bi se oslobodili tereta krivice oni koji nisu krivi, ali ne na način da se rehabilitiraju ustaše i NDH.

Matić je, kakko prenosi Hina, pozvao da se posvetimo i ekshumaciji i identifikaciji svih nestalih u ratu 90-ih. „To će biti veliki doprinos, ne samo boljim odnosima Hrvata i Srba u Hrvatskoj već i odnosima Srbije i Hrvatske, a u toj nam misiji trebaju iskreni podsticaji, a ne spoticanja, pogotovo oni koje proizvodi politika zaborava, negiranja i zlouporabe“.

Na borbu protiv manipulacije prošlošću pozvao je u ime SNV-a saborski zastupnik Boris Milošević, koji je kompleks ustaškog koncentracionog sistema Gospić-Jadovno-Pag nazvao „strašnim mestom zločina koje ni pre ni danas nije dobilo pažnju kakvu zaslužuje“.

Naglasio je da je „danas nužno da se ne dopusti da u društvu ozbiljan prostor zauzmu ksenofobičnost, netolerancija, radikalizam i ekstremizam.

Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin je ubijanje hijade ljudi u logoru Jadovno nazvao monstruoznim zločinom genocidnog ustaškog režima. Ustvrdio je da je unazad 30 godina revidirana istorija istisnula istinu o NOB-u, tako da današnje generacije stasaju u neznanju ko je stajao na kojoj strani, ko je bio na pravoj strani, a ko je, kao na ovom mestu, u 55 dana likvidirao oko 40.000 ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, i to samo zato što su bili drugi i drugačiji.

„Mladi moraju znati našu istoriju, uzroke i posledice Drugog svetskog rata, a ogromna odgovornost za to je na aktualnoj vlasti“, naveo je Habulin.

Koordinator jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus rekao je da oni u poslednje dve godine pokušavaju da ujedine predstavnike žrtava rasnih zakona tzv. NDH. Ali, istaknuo je, oseća se kao ‘Don Quijote’ kad vidi da se ne uspeva doći do zakona kojima bi se zabranilo ustaško znakovlje, već se u društvu izjednačavaju ustaše i partizani, a i dalje postoje ulice koje nose imena zločinaca poput Jure Francetića i Mile Budaka.

On je postavio pitanje „dokle će vladajući da izbegavaju da dolaze na ovakve komemoracije, odnosno da na njih šalju one izaslanike koji su i sami predstavnici naroda žrtava“.

Episkop gornjokarlovački Gerasim i glavni rabin Luciano Prelević održali su verske obrede parastos i kadiš kod Šaranove jame, u kojoj i danas leže kosti pobijenih Srba, Jevreja, Roma i Hrvata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.