U trendu

HR nema pretenzije da zločince traži u trećim zemljama

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da Hrvatska nema pretenzije da ubice žrtava poslednjeg rata traži u trećim zemljama, već da to čine susedne države.

„Hrvatske komandante iz vremena Oluje, slavnih i dosta čistih vojnih pobeda, traže sudovi susedne države za navodne zločine koji su se dogodili na području treće države, a to je Bosna i Hercegovina“, rekao je Milanović.

Milanović je to rekao u Opštini Majur na obeležavanju Dana sećanja na žrtve domovinskog rata.

„Hrvatska takve pretenzije nema. Mi tražimo samo one ubice koji su to radili ovde, na našem prostoru, u Hrvatskoj, kraj Siska“, rekao je Milanović, prenela je Hina.

Srbija je nedavno podigla optužnicu protiv pet hrvatskih pilota koji se terete za raketiranje srpskih civila koji su se nalazili u izbegličkoj koloni na Petrovačkoj cesti, avgusta 1995. godine.

Hrvatska odbija da prizna da je reč o ratnom zločinu i optužuje Srbiju da „zloupotrebljava univerzalnu jurisdikciju“, odnosno pravo države da procesuira odgovorne za određena krivična dela bez obzira na čijoj teritoriji su oni izvršeni i čiji su državljani počinioci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.