U trendu

HR obeležava godišnjicu smrti Alojzija Stepinca

ZAGREB – Hrvatska danas obeležava godišnjicu smrti kardinala Alojzija Stepinca, koji se slavi kao „praznik blaženog Alojzija Stepinca“, a misu tim povodom održaće ispred zagrebačke katedrale zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Tzv. Stepinčevo će kao izaslanik premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića obeležiti i potpredsjednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved u Krašiću.

Medved će u Krašićima prisustvovati misi, a potom i polžiti venac kod Stepinčevog spomenika.

Alojzije Stepinac je 3. oktobra 1946. godine u Zagrebu osuđen zbog saradnje s vrhom ustaške države iz vremena Drugog svetskog rata. Tužilac je bio Jakov Blažević, a Stepinac je osuđen na kućni pritvor u rodnom Krašići u Hrvatskom Zagorju gde je i umro 10. februara 1960. godine.

Čim je na vlast 1990. godine došla partija predsednika Franje Tuđmana, domaća Katolička crkva u njoj je pronašla velikog saveznika, a time su se obnovile i spekulacije o nasilnoj smrti kardinala Stepinca koga je papa Vojtila 1998. godine proglasio „hrvatskim blaženikom“

Počelo je da se priča da su nadbiskupa koji je bio moralni autoritet Pavelićeve države u vreme kada su desetine hiljada ljudi ubijani zbog pripadnosti drugoj rasi, veri ili naciji, tačno 1864 dana trovali čajem od oleandra. Mada je obdukcija posle Stepinčeve smrti 1960. godine pokazala da je nadbiskup umro od posledica teške upale bubrega, 1993. godine napravljena je nova obdukcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.