U trendu

HR premijer ponnovo o Srbiji i sankcijama Rusiji

TIRANA/ZAGREB – Hrvatska zagovara da Evropska unija kandidatski status Bosni i Hercegovini da „što pre, po mogućnosti već sad u decembru”, rekao je danas u Tirani hrvatski premijer Andrej Plenković i ponovio da se Srbija „jako slabo” usaglašava s evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Plenković učestvuje na samitu EU – Zapadni Balkan, a novinarima je uoči skupa rekao da će teme biti jačanje saradnje „dveju strana“, posebno u pogledu proširenja, osnaživanja saradnje u energetskom sektoru i u borbi protiv nezakonitih migracija, o ukidanju rominga te o budućnosti Evrope u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Govoreći o BiH, Plenković je rekao da je hrvatski stav „jasan” te da ona podržava davanje statusa kandidata BiH „što pre, po mogućnosti već sada u decebru”.

To će, kazao je, zavisiti od uslova za to, poput formiranja institucija, nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH.

Na tome se radi, ali „nije jednostavno” jer su rokovi od održavanja izbora početkom oktobra do formiranja vlasti i mogućnosti za napredak u reformama dosta kratki, rekao je.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je svojom intervencijom u izborni zakon, „nakon što su propale sve druge mogućnosti” tamo u „potpunosti primirio situaciju”, kazao je Plenković.

Plenković je najavio da će se u nacrtu deklaracije skupa naći da oni koji žele da idu prema članstvu u EU moraju da se usklade s evropskim spoljnim i bezbednosnim standardima, što, kako je kazao, „većina regiona to radi”, a Srbija to čini „jako slabo” kad je reč o paketima sankcija Rusiji. „Mi smo ih pozvali da se usklade što pre”, naveo je Plenković, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar