U trendu

HR protiv da bazen u Kotoru nosi ime Zorana Gomčevića

ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je odluku skupštine Kotora da javni zimski bazen u tom gradu ponese ime „Zoran Džimi Gopčević“, koji je bio čuvar zloglasnog logora, prenela je Hina.

Za taj resor je, kako navode, krajnje neprihvatljivo da se objekat naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991.

„Takva odluka nije u duhu dobrosusedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom i zasigurno će imati posledice na naše buduće odnose“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je izrazilo nadu da će nove crnogorske vlasti „shvatiti da takve odluke nisu pravi put za evropsku perspektivu Crne Gore, koja se do pre samo godinu dana činila neupitnom“.

Zoran Gopčević bio je jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena.

Na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. osvojio je srebrnu medalju, a ima i evropsko srebro i svetsku bronzu.

Tokom 90-tih bio komandir straže u logoru Morinj, sabirnom centru uglavnom civila i malog broja hrvatskih branitelja iz dubrovačke regije.

I Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore usprotivilo se da kotorski bazen nosi ime Zorana Gopčevića.

„Zoran Gopčević, sportista, trener i sportski radnik, ima briljantan životopis i sigurni smo da niko iz Boke ne može imati drugačiji stav po ovom pitanju. Razlog reakcije Hrvatskog nacionalnog veća Crne Gore nije vezan za Gopčevićevu sportsku karijeru, već za njegov angažman kao komandira straže u logoru Morinj 1991. godine“, saopšteno je ranije iz tog veća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.