U trendu

HR: Srbija ne sarađuje, ne ulaže napore u potragu nestalih

NJUJORK – Hrvatska pozdravlja konačnu presudu Ratku Mladiću i potvrđivanje doživotne robije, izjavio je sinoć na sednici SB UN predstavnik te zemlje navodeći da je za zločine koje je počinio presuda prikladna i da je donela olakšanje porodicama žrtava u BiH.

Predstavnik Hrvatske je takođe rekao da je Mladić „zloglasni ratni put“ počeo u Hrvatskoj 1991. godine i naveo da stotine žrtava iz te zemlje nisu dočekale presudu, kao i da nisu bile uključene u optužnicu.

Predstavnik Hrvatske osvrnuo se na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da niko tokom sukoba nije bio anđeo, navodeći da je jasno ko je bio đavo, i da nas je smrt Slobodana Miloševića „lišila presude koja bi dala okvir svih pojedinačnih zlocicna pocinjenioh tokom sukoba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu“.

Ocenio je da ni današnja presuda Mladiću, koga je nazvao najbrutalnijim krvnikom Miloševića, ne može da popuni tu prazninu, ali da donosi pravdu nekim žrtvama.

On je rekao i da Hrvatska podržava završetak slučajeva protiv Jovice Stanišica i Franka Simatovića i izrazio uverenje da će presuda biti izrečena do kraja meseca i da će tužilastvo imato dokaze da su oni odgovorni za zlocine u oružanim sukobima u Hrvatskoj i BiH.

„Pošto se slučaj Milosevića nije zavrsio presudom vazno je da se ovi slučajevi završe presudom za zlocine u Hrvatskoj i BiH“, rekao je predstavnik Hrvatske.

On je izrazio zabrinutost Hrvatske jer Srbija ne sarađuje u dovoljnoj meri sa Mehanizmom, i nije uhapsila Petra Jojića i Vjericu Radetu.

Rekao je i da Hrvatska čeka da Srbija odgovori povodom finalizacije bilateralnog sporazuma o precesuiranju ratnih zlocina, kao i povodom nestalih osoba, navodeći da potraga za 1.864 građanina Hrvatske i dalje traje.

Predstavnik Hrvatske izneo je tvrdnju da Srbija ne ulaže dovoljne napore u pronalaženju žrtava nestalih za vreme rata iako je to pitanje pokretano svaki put.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.