U trendu

HR: Vodič za obrazovanje na srpskom i ćirilici

ZAGREB – Srpsko kulturno drustvo „Prosvjeta“ u Zagrebu predstavilo je vodič za obrazovanje na srpskom jeziku i ćirilici za učenike i roditelje pod nazivom: „Mogućnosti obrazovanja na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine“.

„Srpska nacionalna manjina ima pravo na obrazovanje na svom jeziku i pismu, pa smo u tom smislu realizovali nekoliko modela – model A gde se celokupna nastava odvije na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, model B u kojem se na srpskom jeziku odvija nastava predmeta značajnih za istoriju, jezik i kulturu, koa i ono što nam je u fokusu i interesu – model C u kojem se kao dopunska nastava izučavaju sadržaji vezani za nacionalnu kulturu, pismo i jezik“, izjavio je potpredsednik tog udruženja Siniša Tatalović.

Dodao je da uz sve to postoji i dopisna nastava, kao i dugogodišnji projekt letnje škole na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Prema njegovim rečima, brošura ima svrhu da upozna roditelje potencijalnih učenika da se njihova deca mogu školovati na svom jeziku i pismu, kao i da na taj način mogu čuvati i razvijati svoj identitet.

„Nastava srpskog jezika i ćirilice do sada je bila posao koji nije bio dovoljno usklađen između tri aktera – škole, roditelja i ‘Prosvjete’, koja mora biti motivator i jednih i drugih da se lakše okupe oko zajedničkih interesa, pronađu zajednička rešenja i da se što više roditelja odluči da upisuju decu na C program“, precizirao je Tatalović u izjavi za portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Upitan o broju učenika, Tatalović je rekao da broj učenika pada, kao što je to slučaj kod većine nacionalnih manjina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar