U trendu

Hrg: Za samoubistvo pet pripadnika OS nije kriv sistem

ZAGREB – U Hrvatskoj je za poslednjh nešto više od mesec dana na različitim lokacijama pronađeno pet tela pripadnika Oružanihh snaga, a predstavnici Ministarstva odbrane tvrde da je reč o samoubistvima i da nijedan slučaj nije međusobno povezan.

Predstavnici MORH-a su na res konferenciji rekli da su se samoubistva dogodila van kasarni i dogodili su se van kasarni.

Među njima je i jedna žena vojnik.

Državi sekretar u MORH-u Branko Hrg je rekao da smrt ovih vojnika nije povezan sa službom niti je za njihovu smt kriv sistem.

„To je važno reći. Radi se o profesionalnim vojnicima, koji su bili u radnom odnosu u Vojsci i svi ti ljudi, kao i mi svi, imaju svoje lične stresove i probeme. Živimo u vremenu kada su ti stresovi pojačani“, rečeno je.

Poslednji slučaj smrti dogodio se juče na području Vukovarsko-sremske županije, kada je pronađeno telo žene pripadnice Oružanih snaga.

To je peti smrtni slučaj u Oružanim snagama Republike Hrvatske za nešto više od mesec dana, a sve je počelo 8. juna, kada je na području Zagrebačke županije pronađen mrtav đobrovoljac OSRH.

Dva dana poslie, 10. juna, na području Bjelovarsko-bilogorske županije pronađen je još jedan smrtno stradali vojnik.

Portal Bjelovarac neslužbeno je saznao da je 30-godišnjak pronađen mrtav u automobilu na parkiralištu između sportskog parka Borik i groblja u Bjelovaru, kao i da je saoubistvo počinio pištoljem.

Telo trećeg smrtno stradalog vojnika pronađeno je na području Varaždinske županije, a četvrtog je pronađeno na području Zagrebačke županije.

„Imamo u vidu da se radi o ljudima, njihovim porodicama i da mi svi skupa možemo pomoći tako da ne iznosimo detaljne podatke o bilo kome. To su privatne i lične sudbine. Voleo bih da nikad više ne moramo stati pred vama zbog ovakvih stvari“, rekao je Hrg.

Naveo je da se samoubistva u Oružanim snagama smatraju težim oblicima vanrednih događaja.

Tim pitanjima se, dodao je, bavi komandni lanac, psihološka i zdravstvena struka.

„U poslednjh 20 godina do danas… 2011. nije bio nijedan slučaj samoubistva u OS, u svim drugim godinama je bilo. Kretali su se od 1-4. U ovoj godini imamo 5 samoubojstava, a četiri su se dogodila od jua do danas“, rekao je Hrg, preneo je hrvatski portal Index.

Direktor Glavnog štaba Oružanih snaga Ivica Olujić je rekao da su svi pronađeni vojnici izvršili samoubistvo, da su bili na lekarskim pregledima, kao i da su starosti od 30 do 53 godine.

„U svim ovim slučajevima u istragama učestvuje i policija i ostali organi. S obzirom na to da su se ovi događaji dogodili relativno nedavno istrage još uvek traju“, kazao je Olujić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.