U trendu

Hrišćani proslavljaju Uskrs na mestu Hristovog uspenja

Veliki broj hrišćanskih vernika sa zapada i istoka proslavlja danas uspenje Hrista u Crkvi Svetog groba u Starom gradu Jerusalima, najsvetijem mestu Hrišćanstva.

Ove godine praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, istog dana obeležavaju i vernici koji se pridržavaju julijanskog i oni koji se pridržavaju gregorijanskog kalendara. Sledeći put će se ta dva kalendara poklopiti 2025. godine.

Ceremonije povodom Uskrsa trajaće do ponedeljka uveče.

Hodočasnici u crkvi mogu da vide samo spoljašnji deo groba, čija restauracija je završena prošlog meseca.

Prema hriščanskom učenju, Hrist je sahranjen i vaskrsnuo je na mestu gde je sada Crkva svetog groba.

Ceremonije raznih hrišćanskih crkava su danas organizovane u različito vreme, i planirane do poslednjeg detalja da bi se izbegle kavge kakvih je ranije bilo medju sveštenicima različitih  crkava koje dele prostor bazilike koja je u Istočnom Jerusalimu, u Starom gradu, koji je Izrael okupirao i pripojio.

Vajdžeh Nuseijbeh, 67-ogodišnji član jedne od dve muslimanske porodice koje tradicionalno čuvaju ključeve te ckve, ocenio je da ove godine došlo manje ljudi zbog ekonomskih teškoća i pretnji hrišćanima u Iraku i Siriji.

„Nadamo se da će iduće godine biti mir, i da će svako prihvatiti onog drugog“, rekao je on na ulazu u crkvu.

Hrišćani su činili više od 18 odsto stanovništva „Svete zemlje“ kada je formirana država Izrael 1948. godine, a sada predstavljaju manje od dva odsto stanovništva, i uglavnom su pravoslavci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.