Hrizostom: Božić je praznik zajedništva

BANJALUKA – Božić je praznik porodičnog i društvenog zajedništva, a Gospod je svojim primerom pokazao da se božanska ljubav mora deliti sa bližnjima i daljnjima, poručio je u Božićnoj čestitki mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

„Ta ljubav nije izražajna fikcija, već je to delotvorna ljubav, koja deluje, kako u svakom vremenu, tako isto i u svim prilikama i okolnostima“, naveo je mitropolit.

Čestitajući srećan i blagosloven Božić radosnim pozdravom „Mir Božiji – Hristos se rodi“, on je poručio da je „Hristos naša radost, naše veselje i zato se radujemo i veselimo slaveći njegovo rođenje“.

„Hristos je svojim rođenjem u pećini Vitlejemskoj pre 2.000 godina, sobom i u sebi samom, doneo božansku i nebesku radost i veselje, da obraduje i promeni ondašnji grčko-rimski svet koji je isto, kao i ovaj naš današnji, bio težak i turoban“, kaže mitropolit Hrizostom.

Istakao je da Božić nije samo praznik sećanja, već pre svega uvek i iznova novi događaj u srcima ljudi, u njihovom biću, u Crkvi i zajednici.

Vladika je izrazio žaljenje što ljudi danas žive u vremenu humanitarne katastrofe neviđene i nečuvene u istoriji, te poručio da se istovremeno ne mogu prihvatiti nikakve laičke poruke dehumanizacije društva i sveta.

„U ime Boga i u ime istinskog humanizma pozivamo naučnike i ohrabrujemo ih da nam otkriju svu naučnu istinu o kovidu 19, da se bore da iznađu što bolje i sigurnije lekove i sredstva prevencije protiv ovog pan-ubice“, naveo je mitropolit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar