U trendu

HRV: Dokumentovani „očigledni ratni zločini“ u Ukrajini

VARŠAVA – Hjuman rajts voč saopštio je danas da je dokumentovao ono što je opisao kao „očigledne ratne zločine“ koje su ruske vojne snage počinile protiv civila u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju HRV pronađeno je „nekoliko slučajeva gde su ruske vojne snage počinile kršenje zakona o ratu“ u regionima pod ruskom kontrolom, kao što su Černigov, Harkov i Kijev, prenosi agencija Rojters.

Saopštenje objavljeno u Varšavi usledilo je dan nakon što su pronađeni mrtvi civili kako leže po ulicama ukrajinskog grada Buče, a tri dana nakon što se ruska vojska povukla severozapadno od Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane u Moskvi nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar na pitanje o telima pronađenim u Buči i saopštenju HRW.

„Slučajevi koje smo dokumentovali predstavljaju neopisivu, namernu okrutnost i nasilje nad ukrajinskim civilima“, rekao je direktor HRW-a za Evropu i centralnu Aziju Hju Vilijamson.

„Silovanje, ubistvo i druga nasilna dela nad ljudima u pritvoru ruskih snaga trebalo bi da budu istraženi kao ratni zločini,“ navodi se u saopštenju.

Britanska agencija navodi da nije mogla iz drugih izvora da proveri iznesene dokaze HRW-a.

Takođe, kako se dodaje, sve strane u oružanom sukobu u Ukrajini obavezne su da se pridržavaju međunarodnog prava i zakona rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar