U trendu

Hrvati u BiH bojkotuju sastanak sa iranskim šefom diplomatije

SARAJEVO – Nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće se danas odazvati pozivu na sastanak sa iranskim šefom diplomatije Hošeinom Amirom Abdolahianom, koji je uputila ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Tursković, piše zagrebački Večernji list.

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da hrvatski predstavnici ovim potezom tvrde da prate stavove Evropske unije, nakon što se, kako su naveli, „celi civilizovani svet ograđuje i protivi nasilju, kao i gušenju ljudskih prava u Iranu“.

„Nećemo učestvovati na tom sastanku jer se radi o velikoj šteti za državu BiH. Posebno jer se sve događa u trenutku kada Evropska unija treba da odluči o kandidatskom statusu BiH”, rekao je neimenovani zvaničnik za Večernji.

U Ministarstvu spoljnih poslova BiH biće održan sastanak ministara BiH i Irana, Bisere Turković i Amir Abdolahiana, a nakon toga bio je predviđen sastanak delegacija ministarstava spoljnih poslova BiH i Irana.

Poseta iranskog šefa diplomatije BiH dolazi u vreme kada celi svet osuđuje poteze tamošnjeg režima koji su rezultirali likvidacijom više od 400 protestanata ali i teškim kršenjima ljudskih prava.

Turković je nedavno prilikom glasanja o rezoluciji kojom se osuđuje režim u Teheranu naložila ambasadoru BiH pri UN Svenu Alkalaju da bude uzdržan. Takav su potez osudili iz SAD i EU, podseća sarajevski portal Klix.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.