U trendu

Hrvatska će Briselu morati da vrati neiskorišćenu pomoć

BRISEL – Evropska komisija je potvrdila da novac isplaćen Hrvatskoj za potrebe sanacije štete nakon zemljotresa koji su 2020. godine pogodili Zagrebe i Petrinju mora da bude iskorišćen do 17. juna ove godine, a u suprotnom vraćen.

„Prvaila su takva da zemlja članica koja zatraži pomoć iz Fonda solidarnosti mora dobijena sredstva da iskoristi u roku od najviše 18 meseci od isplate odnosno od datuma kada se priorodna katastrofa dogodila. Pravila takođe ne predviđaju produžetak tog roka ni pod kakvim uslovima”, izjavio je portparol EK, Stefan de Kersmaker.

U Komisiji podsećaju da je Hrvatska iz Fonda za solidarnost dobila milijardu evra nakon potresa koji su 2020. godine pogodili tu zemlju.

U Hrvatskoj navodE da je od sredstava dobijenih iz Fonda solidarnosti do sada iskorišćeno oko tri procenta, a da će ostatak biti na raspolagnaju do 17. juna kada će neiskorišćene stotine miliona evra odnosno mlijarde u kunama morati da budu vraćeni Briselu.

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković, izražavao je uverenje da će EU produžiti rok Hrvatskoj za korišćenje ovih sredstava, međutim do toga, prema rečima EK, neće doći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar