U trendu

Hrvatska: Mišija groznica u više županija

ZAGREB – U više hrvatskih županija zabeleženi su slučajevi mišije groznice – virusne bolesti koja ostavlja ozbiljne posledice na ljudsko zdravlje.

Na području Gorskog kotara zabeleženo je 20-ak slučajeva mišije groznice, a prema podacima Nacionalnog zavoda za javno zdravlje (NZJZ), slučajevi su registrovani i u okolini Karlovca, Zagreba, u Zagrebačkoj, kao i Brodsko-posavskoj županiji, objavljeno je na sajtu HRT-a.

Izvor zaraze su mišoliki glodari, a osoba se najčešće zarazi boraveći u prirodi.

Zbog blage zime i obilja hrane povećao se broj miševa i voluharica. Da bi se smanjila mogućnost zaraze, potrebno je pridržavati se mera zaštite, pogotovo u šumama koje su njihovo prirodno stanište.

“Ne možemo da ih suzbijemo hemijskim preparatima, prvenstveno zbog toga što su Hrvatske šume potpisnice evropskog sertifikata koji zabranjuje bilo kakav unos hemije u ta prodručja, a s druge strane ne mogu se suzbiti nii klopkama, jer ih i tada morate fizički ukloniti. Tako da zapravo ostavljamo prirodi da to rešava”, objasnila je Ivana Pečnik Kastner iz Uprave šuma Podružnica Delnice.

S obzirom na to da je za zarazu dovoljan i udah zagađene prašine, potreban je dodatan oprez.

Pođednako opasni su tavan i podrum, pa epidemiolozi savetuju nošenje maski i rukavica prilikom čišćenja tih prostorija.

“Nakon inkubacije koja traje sedam do deset dana, pojave se prvi simptomi bolesti – obično temperatura praćena bolovima u lumbalnom delu i to predelu bubrega. Neko može čak da završi na dijalizi dan-dva, nakon čega se funkcija bubrega smiri”, navodi epidemiolog u Domu zdravlja Delnice Marinka Kovačević.

Bolest se ne prenosi s čoveka na čoveka, ali može imati ozbiljne posledice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar