U trendu

HRVATSKA-NOVINARI-PROGON

HND:Pravosudni udar na novinare u Hrvatskoj

ZAGREB, 26. novembra (Tanjug) – Nastavlja se progon novinara u Hrvatskoj u procesima u kojima sudije tuže novinare i po tome je ova zemlja najgora u EU, poručeno je danas iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) koje najavljuje kampanju u kojoj će biti razotkriveno ko su sudije koje tuže novinare i učestvuju u „pravosudnom udaru na novinarsku profesiju“.

„Necemo odustati od traženja da se odredba o povredi časti i ugleda izbaci iz zakona jer ona služi za pritiske i uvođenje cenzure i proganjanje novinara, kao i da ih finansijski uništi“, rekao je predsednik HND-a Hrvoje Zovko zahtevajući da država nešto preduzme, prenela je Hina.

Potpredsednik HND-a Goran Gazdek istakao je problem novinara u lokalnim sredinama, nad kojima se, kako tvrdi, vrši neprestani pritisak, jer se gotovo svakodnevno susreću sa svojim tužiocima.

Županijski sud u Zagrebu doneo je presudu po kojoj novinarka i članica HND-a Davorka Blaževic mora, zbog teksta objavljenog 2015. godine na portalu Tris, da plati sudiji Vrhovnog suda Senki Klarić Baranović odštetu od 40.000 kuna zbog „povrede časti i ugleda“, podseća hrvatska agencija.

HND navodi da ima više „serijskih tužilaca“, među kojima su osječki sudija Zvonko Vrban, koji je u nekoliko navrata tužio portal Telegram, kao i sudija Županijskog suda u Zadru Ivan Marković koji je podneo 26 tužbi protiv novinara i medija od čega je polovina protiv Hanza Medije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar