U trendu

Hrvatska potvrdila da je Srbija izručila Husnika

OSIJEK – Pravosnažno osuđeni za ratni zločin na području Vukovara, Ivica Husnik (61), izručen je iz Srbije Hrvatskoj 7. jula i nalazi se u Centru za dijagnostiku zatvora u Remetincu, potvrdili su danas u osiječkom Županijskom sudu.

Za Husnikom je bila raspisana međunarodna poternica jer je pravosnažnom presudom osiječkog Županijskog suda iz 1997. godine bio osuđen na osam godina zatvora zbog kaznenog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog na području Vukovara, saopštio je portparol suda Miroslav Rožac, prenela je Hina.

Njega su teretili da je, uz još šestoricu okrivljenih, počinio kazneno delo silovanja, a 2017. godine je u Beogradu pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin nad zarobljenicima u novembru 1991. godine na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara.

S obzirom na to da tokom boravka u Srbiji nije uspeo da dobije srpsko državljanstvo, hrvatsko Misnistarstvo pravde tražilo je njegovo izručenje radi odsluženja zatvorske kazne, na osnovu pravosnažne presude koja mu je izrečena u Hrvatskoj, pa je 7. jula i izručen, pojasnili su na sudu.

Husnik se nalazi u Centru za dijagnostiku zatvora u Remetincu, gde se sprovodi postupak utvrđivanja i gde će, kao pravosnažno osuđena osoba, izdržavati kaznu zatvora, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.