U trendu

Hrvatska visoko na listi po broju umrlih od korone u svetu

ZAGREB – Prema podacima Worldometersa, Hrvatska je sada na osmom mestu u svetu po broju umrlih od korona virusa na milion stanovnika, prema podacima starog popisa stanovništva, piše hrvatski portal Index.

Prema tim podacima, Hrvatska trenutno ima 14.244 umrlih od covida-19 od početka pandemije, odnosno 3.504 umrlih na milion stanovnika.

Ova, kako se navodi, trka sa Češkom je i dalje tesna jer ova zemlja za Hrvatskom zaostaje za samo dva smrtna slučaja na milion stanovnika (3.502).

Ispred Hrvatske je Gruzija s 3.860 smrtnih slučajeva na milion stanovnika. A s obzirom na kontinuirani uspon Hrvatske na lestvici smrtnosti, nije nerealno da prestigne Gruziju u skorije vreme i izbije na 7. mesto.

Međutim, ako bi se uzeo podatak iz poslednjeg popisa stanovništva od prošle godine, Hrvatska bi bila već na tom sedmom mestu.

Prema novom popisu Hrvatska je pala na 3.888.529 stanovnika, što se prostom računicom dolazi do podatka da već ima 3.663 umrlih na milion stanovnika, odnosno da je ispred Gruzije i iza Severne Makedonije, koja ima 4.140 umrlih na milijun stanovnika.

Podseća se da je Hrvatska još u novembru prošle godine bila 14. na svetu na ovoj lestvici.

Dodaje se da je prošle sedmice Hrvatska bila najgora u Evropskoj uniji po broju umrlih od covida-19 – 73 na milion stanovnika, ispred Bugarske koja je imala 68.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar