U trendu

Hrvatski N1 objavio celokupnu optuznicu protiv 4 pilota HRV

ZAGREB – Televizija N1 Zagreb objavila je danas celokupnu optužnicu koju je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice visokih oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRV) za zločine nad srpskim civilima tokom akcije hrvatske vojske i policije „Oluja“ 1995. godine.

Četvorica hrvatskih pilota Vladimir Mikac, Zdenko Radulj, Željko Jelenić i Danijel Borović u optužnici koju je protiv njih podiglo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine terete se za zločine počinjene u akciji „Oluja“, dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. godine.

Apelacioni sud u Beogradu je u petak potvrdio rešenje Višeg suda u Beogradu, koji je prethodno potvrdio optužnicu protiv četvorice pilota HRV.

Mikac, Radulj, Jelenić i Borović terete se da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada, koji se tada zvao Bosanski Novi, podseća hrvatski N1.

Oni se, prema optužnici, smatraju odgovornim za krivično delo ratnog zločina u saučesništvu.

Cilj „Oluje“ bio je, prema optužnici, da se srpsko civilno stanovništvo prinudi da trajno napusti teritoriju na kojoj je do tada živelo u Hrvatskoj, s tim da im se ostave dva putna pravca za izlazak.
Tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman je tada, navodi se, rekao da Srbima treba tobože jemčiti građanska prava i javno ih pozvati da se ne iseljavaju, ali istovremeno im, preko radija i televizije, odnosno putem letaka, saopštavati kojim se putnim pravcima stanovništvo kreće, odnosno napušta Hrvatsku.

Optuženi su potom, navodi se, pored ostalog u optužnici, sproveli pomenutu brionsku odluku i naredili avionske napade na civilno stanovništvo, što je za posledicu imalo smrtno stradanje i ranjavanje vise civila srpske nacionalnosti i panično bežanje civila prema Srbiji, uz učvršćivanje njihove odluke da napuste teritoriju na kojoj su do tada živeli i više se ne vraćaju, što je dovelo i do promene etničkog sastava Hrvatske.

Predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković i hrvatski ministar branitelja Tomo Medved odbacilu su opružnicu protiv hrvatskih pilota, oštrim kritikama na račun srpskih vlasti i pretnjama da će Zagreb blokirati pregovore Srbije sa EU.

Jandroković je u nedelju, pored ostalog, poručio da će Hrvatska koristiti pregovore Beograda sa Evropskom unijom „kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati“.

Medved je s druge strane, danas optužio Beograd da „pokušava da izmeni karakter domovinskog rata“, uz poruku da će Zagreb zaštiti sve hrvatske generale i veterane iz poslednjeg rata.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je u nedelju uveče, reagujući na izjavu Jandrokovića, da hrvatsko rukovodstvo sada i zvanicno preti da će blokirati evropski put Srbije zato što, „nakon 27 godina tišine i nepravde, tražimo da konacno neko odgovara za stravican zločin na Petrovačkoj cesti“.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je reagujući na izjavu Jandrokovića, ocenila da su pretnje o blokadi evropskog puta Srbije dokaz da Hrvatska ni posle skoro deceniju od članstva u EU nije usvojila njene vrednosti o dobrosusedstvu.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je danas za Tanjug da izjave iz Zagreba da bi Hrvatska mogla da blokira put Srbije ka EU, zbog optužnice protiv hrvatskih pilota, nisu iznenađenje, a pitanje je za briselsku administraciju da li će tako nešto i dozvoliti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar