U trendu

Hrvatsku ponovo potresa snimak o postupanju prema migrantima

ZAGREB – Najnoviji snimak na kome osobe sa fantomkama i palicama tuku migrante i govore im „go to Bosnia“ ponovo je uznemirila hrvatsku javnost.

U emisiji Potraga hrvatskog RTL-a objavljeni su juče uznemirujući snimci na kojima se može videti i čuti kako maskirane osobe tuku migrante, koji ispuštaju bolne krike i nasilno ih usmeravaju preko rukavca reke Korane s teritorije Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Isti snimak je objavila holandska istraživačka novinarska mreža „Lighthouse Reports“ i neki od vodećih evropskih medija koji su takođe učestvovali u istraživanju.

Na snimku se može čuti i videti i čuti da jedan od maskiranih muškaraca tuče migranta i za njim viče:“Go to Bosnia“.

Reč je, inače, o snimku napravljenom u junu ove godine tokom osmomesečnog istraživanja u kojima je učestvovala i ekipa RTL-a sa kolegama iz Holandije, Švajcarske, Nemačke, Austrije, Francuske…

Istraživački novinari Klas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabeležili ovaj događaj nedaleko mesta Šturlić na bosansko-hercegovačkoj strani.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je ranije danas da ne može konkretno da komentariše snimak, ali da je Direktor policije formirao tim koji je danas već na terenu sa zadatkom da utvrdi šta se tačno dogodilo i ko je u tome učestvovao.

Na pitanje da li je i on odgovoran ako se pokaže da je snimak autentičan, Božinović odgovorio pitanjem: “Zašto bi to bila moja lična odgovornost?” .

Rekao je i da niko nema uputstvo da koristi silu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.