U trendu

HTP Miločer založilo kamenu vilu u Miločerskom parku

PODGORICA – Iako je to izričito bilo zabranjeno ugovorom o zakupu hotela „Kraljičina plaža“, Hotelsko turističko preduzeće (HTP) „Miločer“ založila je kamenu vilu 600 u Miločerskom parku kao kolateral za kredit koji je ta vladina firma 2016. uzela kod Univerzal capital banke, čiji je jedna od vlasnika kompanija „Adriatic properties“, zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan Miločer.

To je, kako prenosi portal podgoričkih Vijesti, izvršni direktor HTP „Miločer“ Igor Đurašević predočio rukovodiocu Odeljenja za antikorupciju Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Zvonku Saveljiću.

Iznoseći kako je prethodno rukovodstvo ove firme radilo, Đurašević je, kako se navodi, kao paradoks naveo da se vladina firma čak zaduživala kod zakupca, kome duguje 448.000 evra.

Odbor direktora HTP „Miločer“ nakon što je revizija poslovanja za 2020. utvrdila brojne nepravilnosti koje je počinilo ranije rukovodstvo, zadužilo je Đuraševića da podnese krivične prijave protiv prethodnog menadžmenta vladine firme i protiv vladinih funkcionera.

Kompanija „Adriatic properties“ grčkog biznismena sa crnogorskim državljanstvom Petrosa Statisa, zakupila je elitno letovališe na višedecenijski zakup, a na mestu nekadašnje „Kraljičine plaže, niče novi hotel sa depadansom – 66 stanova za tržište.

Đurašević je na sastanku u resornom ministarstvu predočio da je upravo aneks ugovora koji je aminovala nekadašnja vlada bilo „samoubistvo za preduzeće“, jer od tada je počelo zaduživanje.

„Imovina HTP „Miločer“ je data u zakup „Adriatic properties“ 2007. godine i po tom ugovoru mi naplaćujemo godišnju rentu od 500.000 evra, kvartalno, a porez na nepokretnost na zemljište plaća zakupac. Takođe, imovina preduzeća ne može da se daje pod hipoteku trećem licu. Međutim, 2012. godine potpisuje se aneks ugovora kojim se smanjuje renta na 350 hiljada evra godišnje, a teret poreza na nepokretnost pada na HTP „Miločer“.

Aneks ugovora je bukvalno rečeno bilo samoubistvo za preduzeće, posle ovoga preduzeće više ne može da servisira svoje obaveze, postaje nerentabilno i počinje sa zaduživanjima“, naveo je, između ostalog, Đurašević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.