U trendu

Humanitarna akcija SNV „Banija je naša kuća“ u avgustu

ZAGREB – Srpsko narodno veće (SNV) najavilo je da će druge sedmice avgusta početi nova humanitarna akcija za pomoć stradalima od zemljotresa u Baniji.

SNV podseća da je dan nakon potresa na Baniji pokrenulo humanitarnu akciju „Banija je naša kuća“ u kojoj je prikupljena humanitarna pomoć u vrednosti od oko 900 000 evra, a akcija je završena krajem marta.

Neposredni korisnici humanitarne pomoći bile su osobe koje su pretrpele štetu zbog potresa na svojim stambenim i privrednim objektima i osobe koje imaju slabiji socioekonomski status, izvestio je SNV danas u izveštaju o sprovedenoj akciji, prenela je Hina.

Većina korisnika pripadala je ranjivim grupama, odnosno reč je o osobama i porodicama koje žive u uslovima siromaštva, starijim osobama, porodicama sa decom, nezaposlenim osobama, ženama i pripadnicima nacionalnih manjina.

Humanitarna pomoć pružena je osobama i porodicama na području cele Sisačko-moslavačke županije (SMŽ), na području Gline, Petrinje, Siska, Sunje, Dvora, Donjih Kukuruzara, Majura, Hrvatske Kostajnice, Hrvatske Dubice, Topuskog, Vrginmosta…

Ukupna vrednost pružene pomoći neposrednim korisnicima iznosila je 6.812.414,39 kuna, naveli su iz SNV-a.

Pomoć su uplatili građani, pravne osobe, SNV i druge srpske institucije.

Preko računa otvorenog isključivo za tu akciju primljeno je ukupno 2.142.688,99 kuna, a finansijska sredstva uplatili su građani, pravne osobe, SNV i druge srpske institucije.

Tim sredstvima osigurano je 39 kontejnera za smeštaj, 1.300 paketa s prehrambenim i higijenskim proizvodima, bele tehnike i nameštaja.

Deo sredstava utrošen je na pružanje pomoći udruženjima na području Banije, odnosno narodnoj kuhinji Merhameta, Udruženju slepih SMŽ i Crvenom Krstu SMŽ.

Preko humanitarne akcije primljene su materijalne donacije u vrednosti od 4.744.751,12 kuna.

Primljeno je i 125 kontejnera za privremeni smeštaj porodica, od kojih je 86 kontejnera donirala Srpska pravoslavna crkva (Mitropolija zagrebačko-ljubljanska), a 25 kontejnera Ambasada Srbije.

Primljen je građevinski materijal u vrednosti od 688.801,44 kuna, a ostale materijalne donacije bile su u vidu prehrambenih i higijenskih proizvoda, stočne hrane i poljoprivrednog repromaterijala, bele tehnike i garderobe.

Tokom akcije osnovano je centralno skladište humanitarne pomoći u Vrginmostu, a organizirani su lokalni timovi aktivista koji su obilazili sela, zapisivali potrebe ljudi i stanje njihovih objekata, informisali ih te im pružali humanitarnu pomoć.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.