U trendu

Huti ispalili raketu na kamp koalicionih snaga u Šabvi

ADEN – Jemenski Huti lansirali su danas projektil na kamp u kojem su se nalazile jemenske snage koje pripadaju koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom, koja je poslala pojačanje kako bi se suprotstavila napadu na provinciju Šabva, naveli su vojni izvori i lokalni zvaničnici.

U eksploziji balističke rakete u kampu u Marki poginula su četiri vojnika i ranjeno je još 13, istakla su tri vojna izvora, a prenosi agencija Rojters.

Lokalni zvaničnici su saopštili da je poginulo sedam vojnika.

Jemenski Huti, koje podržava Iran i koji se bore protiv koalicije duže od šest godina, napredovali su u centralnoj provinciji Marib, jedinoj oblasti u zemlji koja proizvodi gas i gde se nalaze najveća naftna polja u zemlji.

Ta grupa je izvršila prodor u Šabvu, prekinuvši isporuke do Mariba, koji je poslednje uporište na severu međunarodno priznate vlade.

Vladine snage i dalje drže glavni grad Marib i obližnja postrojenja ugljovodonika.

Huti su, takođe, pojačali prekogranične raketne i bespilotne napade na Saudijsku Arabiju, a koalicija je izvela vazdušne udare na ciljeve Huta, uključujući prestonicu Sanu.

Jemen je pogođen nasiljem otkako su Huti zbacili vladu u Sani, što je navelo koaliciju da u martu 2015. godine interveniše, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.