U trendu

I Danska obustavlja primenu Modernine vakcine za mlađe

KOPENHAGEN – Posle Švedske i Danska je danas saopštila da će privremeno obustaviti upotrebu vakcine Moderna protiv korone kod mlađih osoba nakon što su se pojavili izveštaji o mogućim sporednim efektima.

Danska je navela da će i dalje koristiti vakcine proizvođača Fajzer i BajonTek kao glavnu opciju za osobe stare između 12 i 17 godina, ali da je odlučila da za sada obustavi primenu vakcine Moderna kod mlađih od 18 godina kao meru predostrožnosti, preneo je Rojters.

„Preliminarni podaci pokazuju da postoji sumnja na povećani rizik od upale srčanog mišića nakon primene Moderne“ , navele su u saopštenju danske zdravstvene službe.

Pri tom su se pozvali na podatke iz jedne nordijske studije koja još nije objavljena, a koja će tek biti poslata Evropskoj agenciji za lekove na dalju procenu. Očekuje se da finalni zaključci te studije budu objavljeni u roku od mesec dana, navodi Rojters.

Prethodno je i Švedska saopštila da će privremeno obustaviti upotrebu vakcine kompanije Moderna kod osoba rođenih 1991. godine i kasnije, nakon što su prijavljene moguće retke nuspojave, kao što su upala srčanog mišića i bolest srčane maramice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.