U trendu

I drugi kandidat republikanaca u Džordžiji priznao poraz na izborima za Senat SAD

Dosadašnji senator republikanaca iz američke savezne države Džordžija Dejvid Perdju priznao je danas poraz na izborima za Senat od mladog demokrate Džona Osofa, čime je Demokratska stranka došla korak bliže i formalnoj kontroli nad oba doma Kongresa SAD.

Kandidatkinja republikanaca Keli Lefler juče je priznala da je izgubila trku za Senat od demokrate Rafaela Vornoka, baptističkog sveštenika iz Atlante koji je postao prvi crni senator Džordžije.

Birači u Džordžiji su 5. januara u drugom krugu izbora birali oba senatora. Ti izbori su imalii veliki značaj jer je od njihovog ishoda zavisilo da li će kontrolu nad Senatom imati demokrate ili republikanci.

Demokratska stranka će od 20. januara imati predsednika države Džozefa Bajdena, potpredsednicu Kamalu Haris, a na izborima 3. novembra zadržala je i većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

Pobedama Vornoka i Osofa (33), koji će biti najmladji senator u aktuelnom sazivu, demokrate će preuzeti kontrolu i nad gornjim domom Kongresa.

Odnos demokrata i republikanaca u Senatu biće 50 prema 50, ali u tom slučaju presudjuje glas predsedavajućeg, što je po funkciji potpredsednik SAD, odnosno Kamala Haris.

Pobede kandidata demokrata u oba duela u Džordžiji predstavljuju izvesno iznenadjenje pošto ta država u poslednjih 20 godina nije izabrala senatora iz redova Demokratske stranke.

Zahvaljujući pobedama u Džordžiji, Bajden će u prve dve godine mandata biti u prilici da sprovede ambiciozan plan da proširi državno osiguranje zdravstvene zaštite, da ojača srednju klasu, da se uhvati u koštac sa pitanjima rasne nejednakosti i da vodi borbu protiv klimatskih promena. Moći će i da postavlja nosioce važnih funkcija koje želi.

Uprkos kontroli Demokratske stranke nad oba doma Kongresa, Bajden neće moći da sprovede sve što bude želeo kao predsednik, pošto je za promenu najvažnijih zakona potrebna tropetinska većina od 60 senatora, navodi Asošiejted pres.

Amerikanci svake dve godine biraju svih 435 članova Predstavničkog doma i trećinu senatora, čiji mandat traje šest godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.