U trendu

I Džeremi Klarkson među kritičarima Grete Tunberg

LONDON – Reakcije na govor 16-godišnje aktivistkinje za očuvanje životne sredine Grete Tunberg, održanog pre sedam dana na samitu Ujedinjenih nacija o klimi u Njujorku, ne jenjavaju, pa se tako među kritičarima mlade Šveđanke našao i bivši voditelj popularne Bi-bi-sijeve TV emisije o automobilima Džeremi Klarkson.

Bivši voditelj „Top gira“ ispalio je salvu oštrih komentara o Greti Tunberg, kojoj je poručio da „budi dobra devojčica“ i “ da umukne“.

Govorljivi 59-godišnjak, koji je i inače poznat po tome što ne bira reči, obrušio se na mladu Šveđanku u kolumni za britanski tabloid „San“ posle njenog strastvenog govora na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Njujorku, prenosi „Blic“.

„Kada tinejdžerka ima ljutit i plačljiv ispad, većina roditelja je pošalje u njenu sobu da se smiri. Međutim, kada je 16-godišnja Greta Tunberg izašla na binu u UN i izvela potpuni adolescentski nervni slom, dobila je zaglušujući aplauz, ali ne i od mene“, napisao je Klarkson i dodao:

„Žao mi je, gospođice Tunberg, ali pošto si se ti obrušila na moju generaciju, moraš da prihvatiš da se ja obrušim na tvoju. Mi smo vam dali mobilne telefone i laptopove i Internet. Mi smo stvorili društvene medije koje svakodnevno koristite i mi upravljamo bankama koje to sve plaćaju. Zatim zastani i pomisli kako mirno spavaš, znajuci da odrasli grade i održavaju, i …čuvaju i tebe. Pa kako se onda usuđuješ da tamo (u UN) ustaješ i držiš nam predavanje, derište razmaženo!?“.

Koristeći „ratni poklič“ Grete Tunberg iz njenog govora u UN „Kako se usudujete!?“, Klarkson je pokušao da rasturi njenu argumentaciju upirući prst na jedrilicu njene porodice.

„Kako se usuđuješ da doputuješ do Amerike jahtom od ugljeničnih vlakana, koju nisi ti napravila, a koštala je 15 miliona funti koje ti nisi zaradila, i koja ima rezervni dizel motor, a nisi ga ni pomenula? Jeste, razmažena si, jer, kada si mami i tati rekla da prestanu da putuju avionom i da se odreknu mesa, nisu se poneli kao razumni roditelji i ignorisali te, nego su rekli: ‘Da, draga!’ i ucinili to što si tražila“, napisao je Klarkson.

On dodaje da se s Gretom Tunberg „slaže da se svet zagreva“ i da „možda čovek ima nešto s tim, i da nema sumnje da pustinja guta naselja u Africi i na Bliskom istoku, a da je Evropa suočena sa nezamislivom izbegličkom krizom“.

„Mnoge hiljade ljudi koje si se drznula da okriviš, pokušavaju da urade upravo to što ti želiš! Dakle, budi dobra devojčica, umukni i pusti ih da nastave da rade“, poručio je Klarkson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.