U trendu

I Elizabet Voren odustala od trke za kandidata Demokrata za predsednika SADS

Senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren odustala je od trke za predsedničkog kandidata američke Demokratske stranke, izjavila je danas osoba upoznata s njenim planovima.

Voren (70) se povukla posle lošeg rezultata na ovonedeljnim unutarstranačkim izborima u 14 saveznih država i jednoj američkoj teritoriji, popularno nazvanih „super utorak“.

Na početku kampanje važila je za jednu od favoritkinja za nominaciju Demokrata, a progresivne birače je priuvukla svojim „Planom za sve“ i ekonomskim populizmom, navodi novinska agencija Asošiejted pres.

Prekjuče je na izborima birano čak 1.344 od 3.979 (34 odsto) delegata koji će na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u julu odlučivati o kandidatima stranke za predsednika i potpredsednika SAD.

Voren nije uspela da pobedi ni u jednoj državi, a u svom Masačusetsu je zauzela tek treće mesto, iza bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena (77) i senatora iz Vermonta Bernija Sandersa (78).

Na unutarstranačkim izborima u prve četiri savezne države, tokom februara, Voren ni u jednoj nije osvojila neko od prvih mesta.

Po jednom izvoru, Voren je razgovarala s Bajdenom i Sandersom da bi procenila ko bi od ta dva vodeća kandidata bolje promovisao njen program.

Bajden je prekjuče osvojio najviše glasova u deset saveznih država: Oklahomi, Teksasu, Minesoti, Arkanzasu, Tenesiju, Alabami, Severnoj Karolini, Virdžiniji, Masačusetsu i Mejnu, a Sanders u Kaliforniji, Juti, Koloradu i svom Vermontu.

Uz Bajdena i Sandersa, u trci je sada ostala još jedino članica Kongresa Talsi Gabard (38).

Posle izbora u Južnoj Karolini održanih u subotu, uoči „super utorka“, iz trke su se u razmaku od 49 sati povukla tri kandidata: bivši gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž (37), senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar (59) i milijarder Tom Stejer (62). Iz trke se juče povukao milijarder Majkl Blumberg (78). Butidžidž, Klobučar i Blumberg su posle povlačenja podržali Bajdena.

Po podacima TV CNN, Bajden je do sada osvojio 509 delegata, Sanders 449, Voren 37, Butidžidž 26, Blumberg 19, Klobučar sedam i Gabard jedan.

Da bi neko od kandidata osvojio demokratsku nominaciju, potrebno je da ima najmanje 1.991 delegata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.